Koronaviruksen johdosta moni työntekijä ja työnantaja ovat ihmeissään miten kuuluu toimia poissaolojen ja muuttuvien työolojen keskellä. Tässä kootusti 10 kysymystä työntekijän työssäoloon ja palkanmaksuvelvotteisiin liittyen.
1.Milloin terve työntekijä voi olla pois karanteenin vuoksi?
Jos terve työntekijä määrätään karanteeniin, hän ei saa olla kontaktissa muihin ihmisiin. Sairaanhoitopiirin tartunta-asioista vastaava lääkäri voi määrätä työntekijän karanteeniin ja tällaisessa tilanteessa työntekijällä on oikeus tartuntatautipäivärahaan. Kyseessä on luvallinen, mutta palkaton poissaolo, josta täytyy ehdottomasti ilmoittaa työnantajalle.
2. Voiko karanteenissa oleva terve työntekijä tehdä etätöitä?
Terve työntekijä, joka on karanteenissa voi tehdä etätöitä, mikäli työnantaja katsoo sen mahdolliseksi. Tällöin työntekijälle maksetaan palkka normaalisti. Lähtökohta on, että terveen karanteeni on palkaton, ellei tee etätöitä tai alan tes määrää asiasta toisin.
3. Miten saan Kelalta korvauksen karanteenin ajalta?
Kelaan tulee toimittaa tartuntataudeista vastaavaan lääkärin päätös poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista tai kyseeseen voi tulla A-lääkärintodistus, josta käy ilmi samat tiedot ja sen allekirjoittaa tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Kyseinen selvitys esitetään joko Kelalle tai työnantajalle.
4. Mitä jos itse sairastun koronavirukseen?
Työntekijällä on sairastuessaan koronavirukseen oikeus sairausajan palkkaan ja sairastumisesta tulee ilmoittaa normaali käytännön mukaisesti esimiehelle.
Mikäli työntekijä sairastuessaan myös eristetään viranomaisen päätöksellä, on hänellä oikeus tartuntatautipäivärahaan.
5. Minkä työajan perusteella lasketaan tartuntapäiväraha?
Työnantajan tulee arvioida työntekijän palkan määrä siinä tilanteessa, ettei hän olisi estynyt työnteosta. Ensisijaisesti palkka arvioidaan työvuoroluettelon perusteella, toiseksi työsopimuksen mukaisten tuntien tai kolmanneksi keskimääräisten tuntien perusteella.
6. Mitä jos työnantaja ilmoittaa, ettei halua työntekijää tartuntariskin vuoksi töihin?
Mikäli työnantaja määrää, että työntekijän tulee pysyä poissa työpaikaltaan tartuntariskin vuoksi on työnantaja velvollinen maksamaan tuolta ajalta palkkaa. Työnantaja voi kuitenkin teettää etätöitä työntekijällä tällaisessa tilanteessa.
7. Miten toimin, jos lapseni sairastuu koronavirukseen?
Lapsen ollessa alle 10-vuotias voi käyttää tilapäistä hoitovapaata, jonka mukaan poissaolo-oikeus on 4 työpäivää per lasta ja sairautta kohden. Tilapäinen hoitovapaa on palkaton, mutta usean Tes:in mukaan määrätty palkalliseksi.
Mikäli sairaus jatkuu yli 4 työpäivää voi poissaoloa jatkaa pakottavan perhesyyn perusteella. Tämän syyn nojalla työnantaja ei ole kuitenkaan palkanmaksuvelvollinen, ellei alan työehtosopimus toisin määrää.
Yli 10-vuotiaan lapsen sairastuessa on töistä poissaolo mahdollista pakottavan perhesyyn perusteella.
Näissä tilanteessa on oikeus Kelan tartuntatautipäivärahaan mikäli lapsi on alle 16-vuotias, lasta hoidetaan kotona, työ estyy ja työntekijälle syntyy ansionmenetystä.
8. Voinko siirtää vuosilomaani, jos joudun karanteeniin?
Vuosilomaa ei ole oikeutta siirtää karanteenin vuoksi. Vuosilomaa kertyy työntekijälle normaalisti karanteenin aikana. Myöskään suunnitellun lomamatkan peruuntuminen ei oikeuta loman siirtämiseen.
9. Mikäli lapsen koulu tai päiväkoti suljetaan, voinko jäädä kotiin?
Mikäli lapsen päiväkodin tai koulun sulkeminen edellyttää vanhemman kotonaoloa, on työntekijällä oikeus palkattomaan poissaoloon perhesyyn vuoksi. Mahdollista on sopia etätöistä, saldovapaista tai vuosilomien pitämisestä kyseisenä aikana.
10. Entä jos olen matkustanut ulkomaille 12.3 jälkeen onko minulla oikeus palatessani palkkaan vaikka olisin karanteenissa?
Mikäli olet suositusten vastaisesti matkustanut 12.3 jälkeen ulkomaille ja sinua ei suositusten mukaan voida päästää työpaikalle kahteen viikkoon ei työnantaja ole kuitenkaan velvollinen maksaa palkkaa. Mikäli sinun on mahdollista tehdä etätöitä, on työnantajalla palkanmaksuvelvollisuus.